Grandcafé Docks

Gedempte Haven 4
7772 VD   Hardenberg

Contact

0523 – 760069
www.grandcafedocks.nl

Het verhaal van Jan Krikke

De Vecht ligt centraal in Hardenberg. Toch werd er voor kort maar weinig gebruik gemaakt van deze rivier. Jan Krikke bracht daar verandering in en startte vorig jaar vanuit Grandcafé Docks met de verhuur van kano’s en sloepjes. Komende zomer komen daar nog vier elektrische sloepen bij en met een beetje geluk ook een kiosk middenin de haven.

De botenverhuur bleek al snel een razend succes. Zodra de zon maar enigszins scheen, liep het storm bij de haven. Docks voorziet dus echt in een behoefte. Daarom gaat Jan Krikke zijn activiteiten tijdens de komende zomer uitbreiden. “Er komen vier elektrische sloepjes bij”, vertelt hij. “Die zijn geruisloos en daardoor wat meer comfortabel als je een wat langere tijd achter elkaar wil varen.”
Naast een paar extra boten, wacht hij ook op toestemming voor het bouwen van een uitgifteloket op de steiger. De bouwtekening voor ligt al klaar. Een mooi, strak vormgegeven loket van hout, dat qua vorm wel iets wegheeft van een boot en goed past bij de gebouwen rondom de haven. Jan hoopt dat hij de kiosk nog dit jaar kan bouwen. “Naast de verhuur van boten willen we daarin dan ook Vechtdal-ijs en frisdrank verkopen. Ik denk dat het aanzicht van de haven daardoor nog weer wat levendiger wordt. Bovendien wordt het voor veel mensen daardoor waarschijnlijk ook wat laagdrempeliger om een bootje te huren. Want niet iedereen vind het prettig om in zwem- of sportkleding een café binnen te stappen.”

Docks werkt samen met Freewheel uit Gramsbergen. Samen hebben zij een aantal spetterende Vechtdal Belevingsarrangementen ontwikkeld, waarbij mensen per kano naar Gramsbergen kunnen varen, om vervolgens met de elektrische step of een tuktuk weer terug te tuffen naar Hardenberg. “Als straks de hele Vecht bevaarbaar is, dan willen we onze activiteiten ook uitbreiden richting Ommen. Dan kunnen mensen bijvoorbeeld met de boot naar Ommen en met de tuktuk terug via allerlei bedrijven waar Vechtdalproducten worden geproduceerd.”

Jan kan daarom niet wachten tot de werkzaamheden waarmee de Vecht bevaarbaar wordt gemaakt, afgerond zijn. “De eerste stuw in Hardenberg is inmiddels getransformeerd tot botensluis. Ze zijn nu bezig met de sluis in Diffelen en beginnen straks ook in Junne. Daarna kunnen boten vanaf de IJssel bij Zwolle via de Vecht naar Hardenberg varen. “Ik denk dat dit Hardenberg een enorme economische impuls zal geven en veel gezelligheid in de haven oplevert. Wat dat betreft zitten wij hier perfect.”

Als straks de hele Vecht bevaarbaar is, dan willen we onze activiteiten ook uitbreiden richting Ommen